Nädal 4 - Info- ja võrguühiskond

Sellel nädalal on proovikiviks analüüsida 2030. aasta digiühiskonna arengukava ning teha sellest SWOT-analüüs [1]. Varasemalt pole antud arengukavaga kokku puutunud, seega on tegemist põneva ning ka minu jaoks uue dokumendiga, mida analüüsida. Järgnevalt koostan põgusalt enda vaatest SWOT-analüüsi [2].


Strengths

Arengukavas on spetsiifiliselt märgitud punkt küberturvalisuse arendamiseks. Minu arvates on antud punkt väga tähtis, kuna kõikide süsteemide loomisel peab arvestama turvalisusega ning on tore näha, et niivõrd tähtis punkt on eraldiseisvalt käsile võetud. Võttes veel ka arvesse ebalevat välismaailma turvalisust, on igati tähtis vaadelda seda punkti ka digimaailmas, et vältida võimalikku küberriski teket.


Weaknesses

Rääkides digitaalsest maailmast, on see pidevalt muutumises. Arengukava viiakse ellu digiühiskonna programmi kaudu, mis koostatakse neljaks aastaks ja mida uuendatakse koos riigi eelarvestrateegiaga kord aastas. Arvestades pidevat muutumist, siis  võib spekuleerida kas uuendamine korra aastas on piisav, et ajaga sammu pidada.


Opportunities

Arvestades, et arengukavas on käsitletud suuremal määral avalikku sektorit, saaks antud kavas leitut kasutada ära ka erasektoris. Võimalus oleks kaasata erasektorist tegutsevaid ettevõtteid ning jagada nendega kavas leitud tulemusi, et viia ühiselt kõik ettevõtted edasi.


Threats

Ohtudena näen rahastust, kuna uutele tehnoloogiatele üleminek võib tähendada suuri investeeringuid. Luues turvalist süsteemi, peaks sellega arvestama juba esimestes järgudes. Seega, kui varasemalt on süsteemides tehtud vigu, võib olla neid raske hilisemates faasides avastada ning kui kavas leitud lahendused on kallid, ei pruugi need kõikidesse süsteemidesse jõuda ning vaadatakse vaid kriitilisemad kohad üle.



Allikad:

[1] https://www.mkm.ee/digiriik-ja-uhenduvus/digiuhiskonna-arengukava-2030

[2] https://leanway.ee/swot-analuus/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1 - Kolm põnevat IT lahendust.

Nädal 2 – Kaks erinevat tehnoloogiat Interneti varasemast ajaloost

Nädal 3 - Uus meedia