Enda valitud teema 4 - Piltide RAID 1 ehk dubleerimine ning hoiustamine nutitelefoni vaates

Neljanda vabalt valitud teemana otsustasin käsitleda andmete dubleerimist ning hoiustamist, keskendudes eelkõige fotodele. Tänapäeva maailmas on paljudele oluline hetkede jäädvustamine ning nende jagamine. Nutitelefonid on muutnud selle äärmiselt lihtsaks, enam ei pea fotograafiaks kaasas kandma eraldiseisvat kaamerat. Kuid mis juhtub, kui nutitelefon annab teada, et mälu on täis? Millised sammud aitaksid sellest sõnumist hõlpsalt vabaneda?


Pilv

Paljud nutitelefonide tootjad on liikunud suunas, kus pakutakse tasuta ruumi pilvesalvestuseks, ja kui see täitub, on võimalik kuutasu eest osta lisaruumi. Näiteks kasutab Apple iCloudi, mis pakub tasuta 5 GB ruumi, kuid selle täitumisel tuleb osta lisaruumi [1]. Samuti pakub pilvesalvestust Samsung, tehes koostööd OneDrive'iga [2]. Need on vaid mõned tootjad, kuid pilveteenuse kasutamise plussiks on automaatne sünkroonimine, mis vähendab riski piltidest ilmajäämiseks, kui nutitelefoniga midagi juhtub. Pilve kasutamine eemaldab ka vajaduse andmeid ise dubleerida, ning piltide arhiveerimise ülesanne lasub teenusepakkujal. Miinuseks võib olla kuutasu tekkimine, kui tasuta ruum on ületatud, kuid kas selleks on vajadust, kui galerii peamiselt koosneb ekraanipiltidest ja udustest kogustest? Siiski tuleb arvestada ka turvalisusega, kuna ligipääsu raskust seavad kasutaja määratud parooli keerukus ja mõningad turvariskid, nagu 2014. aasta kuulsustele adresseeritud leke [3].


Arvuti

Andmete hoiustamine personaalses arvutis on lihtne. Ühendage arvuti ja nutitelefon kaabliga ning alustage failide ülekandmist. Seejärel saate telefonist pildid kustutada ja uusi jäädvustada. Selle taktika plussidena võib välja tuua lihtsuse ja madalad kulud. Kui suurem osa kõvaketast jääb nagunii kasutamata, on see ideaalne koht piltide salvestamiseks. Siiski tekib probleem dubleerimisega, sest paljud tänapäeva sülearvutid tulevad ainult ühe kõvakettaga, teise lisamine nõuab riistvaralisi teadmisi või on isegi võimatu. Lauaarvutiga on olukord lihtsam, kuna uue kõvaketta lisamine eeldab ainult vaba SATA pesa emaplaadil ja vaba toitekaablit. Samas on üks plusspunkt, mis võib olla ka miinus, sest pildid on kättesaadavad ainult sellest arvutist (eeldusel, et pole tehtud seadistusi arvuti kettale ligipääsemiseks internetist).


NAS

Võrgusalvesti (NAS) on andmesalvestussüsteem, mis on ühendatud arvutivõrku. Sisuliselt on tegemist andmeserveriga [4]. Koduses keskkonnas on selle plussiks üldiselt suur andmemaht, seega ruumipuudust tavakasutajal tekkida ei tohiks, ja kui see peaks tekkima, saab sõltuvalt seadmest ruumi iseseisvalt suurendada. Samuti lahendab see andmete dubleerimise küsimuse ning ainult sülearvutit kasutades ei pea muretsema ruumipuuduse pärast. Võrreldes lauaarvutile uue kõvaketta lisamisega on see küll kallim lahendus, kuid süsteem on üldiselt kättesaadav ning võimaldab teha andmeid kättesaadavaks suuremale hulgale võrguseadmetele, ehk pole koduselt saadavalt ainult ühest arvutist.


Välised andmekandjad

Mõne aja eest olid mälupulgad väiksemahulised, kuid tänu tehnoloogia arengule on täna võimalik suhteliselt odavalt osta suuremahuline mälupulk. Samuti on turul välised kõvakettad, mis on nagu tavaline arvutikõvaketas, kuid ühendatavad arvutiga või isegi nutitelefoniga, näiteks USB liidese kaudu. Kui hoida ühte koopiat arvutis ja teist välisel andmekandjal, tekib andmete dubleeritus, mis kaitseb pilte ühe kõvaketta eluea lõppemisel. Samuti on pildid lihtsasti kaasaskantavad, seega jagamise soovi korral võib andmekandja kaasa võtta ja neid inimestega jagada. Kindlasti pole see niivõrd mugav kui pilv, kuid vajadusel täidab oma ülesande.


Ajaveebi artiklis on käsitletud mitmeid valikuid, kuid igaüks võib leida endale sobiva lahenduse põhjalikumal vajaduste uurimisel. Isiklikult olen valinud pilte hoida nii pilves kui ka füüsilistel ketastel, kuid optimaalse valiku tegemisel on oluline arvestada failide suuruse, tundlikkuse hinna suhtes ning otsusega, kui sageli on vaja pilte käidelda. Samuti on mõistlik pilte korrapäraselt sorteerida, kuna see võimaldab tuvastada tegeliku ruumivajaduse ja võib-olla vähendada tekkivaid kulusid.

Allikad:

[1] https://support.apple.com/en-us/HT201238

[2] https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00060519/

[3] https://www.cnet.com/tech/mobile/how-nude-photos-leaked-protect-icloud-account-security/

[4] https://www.seagate.com/gb/en/blog/what-is-nas-master-ti/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1 - Kolm põnevat IT lahendust.

Nädal 2 – Kaks erinevat tehnoloogiat Interneti varasemast ajaloost

Nädal 3 - Uus meedia